دومین روز حج
نقطه اوج حج، اقامت در دشتهای عرفات در نزدیکی مکه است. در آنجا، زائران در کنار یکدیگر در چادرهایی اقامت کرده، با هم وقت میگذرانند و نماز میخوانند. برخی از زائران از کوهی معروف به “کوه رحمت” بالا میروند، جایی که حضرت محمد (ع) در پایان عمر خود مراسم حجه الوداع را انجام دادند.
آنها سپس به دشت بازی در نزدیکی مکه میروند، که اغلب برجستهترین قسمت سفر برای بسیاری از زائران است. مسلمانان معتقدند که روح خدا در این مکان در زمان زیارت به زمین نزدیکتر میشود.
به عنوان یک محقق جهانی اسلام، در طول کارهای میدانیام، با کسانی که به حج رفتهاند مصاحبه کردهام. آنها تجربیات شخصی خود را برای من توصیف کردهاند.
بسیاری از زائران، هنگامی که در دشت عرفات هستند، احساس ارتباط نزدیکی بیشتری با خدا میکنند.
سه روز پایانی
سپس، زائران به منا، که شهر چادر نیز نامیده میشود و حدود پنج کیلومتر از شهر مقدس مکه فاصله دارد حرکت میکنند. در اینجا، بخش دیگری از روایت آزمون ایمان حضرت ابراهیم در قربانی کردن فرزند خود را انجام میدهند.
آنها به یاد میآورند که چطور شیطان سعی کرد ابراهیم را ترغیب کند که فرمان خدا برای قربانی کردن پسر خود، اسماعیل را زیرپا بگذارد. اما حضرت ابراهیم به سوی شیطان سنگ پرتاب کرد و اسماعیل را در جریان گذاشت، و حضرت اسماعیل پدر را متقاعد کرد که از فرمان خدا پیروی کند. برای بازجویی ابراهیم از وسوسه شیطان، زائران نیز در پیروی از حضرت ابراهیم در پیروی نکردن از وسوسههای شیطان، به سمت یک ستون سنگهای کوچک پرتاب میکنند.
سپس در پیروی از حضرت ابراهیم، مراسم قربانی کردن را انجام میدهند. به گفته قرآن، زمانی که حضرت ابراهیم میخواست پسر خود را قربانی کند، خداوند یک گوسفند فرستاد تا به جای پسرش اسماعیل، آن گوسفند را قربانی کند. از این رو تمام مسلمانان در سرتاسر جهان، در این روز، «یعنی عید قربان»، یک حیوان را قربانی میکنند.
در روزهای بعدی، زائران به سنگ زدن به منا (حداقل شش بار دیگر)، و طواف کعبه (حداقل یکبار دیگر) ادامه میدهند. سپس لباسها معمول خود را میپوشند انتقال به زندگی دنیایی خود را نشان دهند.
باور بر این است که انجام درست و صحیح تمام مراسم حج، گناهان گذشته زائران را پاک میکند. البته تمام مسلمانان میدانند که تنها انجام دادن مراسم حج به تنهایی کافی نیست، بلکه این خداست که میتواند زائران را قضاوت کرده و حج آنها را بپذیرند یا خیر.
خلق یک جامعه واحد مسلمین
حج یک پروژه سازماندهی عظیم برای مقامات سعودی است. مسائل مربوط به مدیریت جمعیت، امنیت، ترافیک و تنشها به طور مداوم سازماندهی این رویداد سالانه را از بین می برد. در اتفاق مرگباری که در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد، بیش از ۷۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.
تنشهای دیگری نیز وجود دارد: بعضی از دولتهای شیعی مانند ایران، به اتهام تبعیض، توسط مقامات سنی عربستان سعودی محکوم شدهاند. علاوه بر این، امسال شهروندان قطر پس از تصمیم عربستان سعودی و سه کشور دیگر عرب، به دلایل دیپلماتیک نتوانستند مراسم حج را انجام دهند.
برای مقابله با چنین مسائلی، بسیاری از مسلمانان خوستار تشکیل سازمان همکاری اسلامی (OIC)، سازمانی بینالمللی، برای تشکیل کمیته بینالمللی و چند حزبی برای سازماندهی زیارتها شدهاند.
شاید تشکیل چنین سازمانی، بتواند از تاثیر گذاشتن چنین درگیریهای منطقهای یا فرقهای جلوگیری کند. چراکه حج، هر یک از نشانههای نمادین وحدت مسلمان است.
با الزام برای پوشیدن لباسهای مشابه، نماز خواندن در فضاهای مشابه و انجام مراسم مشابه، حج یک جامعه مسلمان جهانی را بدون هیچ تمایز طبقاتی ایجاد میکند.
برای خرید فیش حج روی کلمه کلیک کنید.