حجه الوداع یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین وقایعی است که در تاریخ اسلام به وقوع پیوسته است .ما در سایت فیش حج برآنیم که به این مسئله ی مهم و تاریخی بپردازیم .مسئله ای که همانطور که آمده است برای پیامبر دوستی ها و مهربانی ها حضرت محمد(ص) جایگاه والایی داشته است .حجه الوداع درواقع آخرین سفر پیامبر مکرم اسلام به مکه در زمان حیاتشان بود .این سفر با نیات گوناگونی صورت گرفت که در این مقاله به جزئیات آن میپردازیم.
تاریخچه ی سفرهای پیامبر به مکه
زمانی که پیامبر اسلام از مکه به مدینه هجرت فرمودند تحولات زیادی در تاریخ اسلام شکل گرفت .مفسران زیادی نیز در رابطه با اهمیت این هجرت صحبت کرده اند .پس از هجرت ،حضرت سه مرتبه به مکه بازگشتند .نخستین سفر پیامبر مربوط میشود به سال هشتم هجری .
سفری که بعد از انجام صلح حدیبیه به جهت عمره به مکه ی معظمه صورت گرفت .بر حسب معاهده ای که با مشرکین برقرار شده بود پیامبر اسلام پس از پایان سفر به مدینه بازگشتند .در تاریخچه ی سفرهای پیامبر به مکه دومین سفر از اهمیت دیگری برخوردار است .
سفری که در سال نهم هجری و به عزم فتح مکه صورت گرفت.پس از پیروزی حق بر باطل حضرت محمد(ص) عزم طائف کردند و در مسیر بازگشت به مکه حج بجا آوردند .پس از این سفر نیز حضرت به مدینه بازگشتند.سفر سوم پس از هجرت که آخرین سفر پیامبر دوستی ها و مهربانی ها به مکه ی معظمه بود سال دهم هجری شکل گرفت.سفری که تحت عنوان وداع انجام شد و اهداف خاصی را درپی داشت.
فراخوان حجه الوداع
این سفر که از اهمیت بسیاری برای حضرت برخوردار بود با فراخوان رسمی ایشان همراه شد .این اولین باری بود که چنین فراخوانی از سوی حضرت صادر میشد .همین امر نشانگر اهمیت این سفر و این واقعه ی تاریخی است .حضرت محمد که خواستار حضور هرچه بیشتر مسلمانان در این سفر بودند سعی در تبیین اهمیت این سفر برای مسلمانان داشتند.
جامعه ی اسلامی آن زمان نیز به مانند همیشه به اعلان حضرت لبیک گفتند و در این سفر حضوری با شکوه به هم رساندند .انصار ،مهاجرین و همچنین افرادی از قبیله های اطراف مکه و مدینه در این سفر شرکت داشتند .همچنین افرادی نیز از سرزمین یمن به خواست پیامبرشان لبیک گفتند و راهی مکه شدند .
جمعیت حاضر از آنجایی که پیامبر به تعدد بر اهمیت این سفر تاکید کرده بودند و همچنین اشاره ی ایشان به اینکه این سفر آخرین حجشان میباشد اشتیاق مسلمانان به شرکت در آن دوچندان شده بود.جمعیتی که در روایات آمده است تعداد زائرین را صد و بیست هزار نفر بیان کرده است . با ادامه مطلب در سایت فیش حج همراه باشید.
روایات دیگر از حجه الوداع
در برخی دیگر از روایات این عدد حتی از صد و بیست هزار نفر نیز فراتر رفته است .آنطور که نقل شده است حدود هفتاد هزار نفر از این تعداد انبوه پیامبر را از مدینه به سوی مکه همراهی کردند.زمان سفر چندین روز قبل از آغاز ماه ذیالحجه بود و در پنجمین روز ماه ذیالحجه پیامبر مکرم اسلام به شهر مکه وارد شدند .حضرت علی(ع) نیز که در ماموریتی از سوی پیامبر برای تبلبغ اسلام عزم یمن کرده بودند به همراه جمعیت کثیری از یمنیان در مکه به حضرت پیوستند.
اهداف حضرت محمد(ص) برای برگزاری این سفر اهداف خاصی را در نظر گرفته بودند .یکی از این اهداف آموزش اعمال حج به مسلمانان بود.در روز نهم ذیالحجه حضرت به عرفات رفتند و سپس به طور کامل اعمال حج را بجا آوردند .در تمام اعمال ،پیامبر اسلام نکات لازم را به پیروان یادآور میشدند.
نکاتی که پیرامون چگونگی انجام اعمال و واجب و مستحب بودن هر یک از آنها بود.علاوه بر این حضرت محمد(ص) در خطبه هایشان نیز نکاتی را برای آینده ی اسلام و مسلمانان یادآور میشدند.در یکی از این خطبه ها در منا در مسجدی به نام خیف حضرت فرمودند که درود خدا به کسی که سخن امروزم را به گوش میسپارد و در خاطرش نگاه میدارد تا به آنان که نشنیده اند برساند .
در آن خطبه ی مهم حضرت مسلمانان را به رعایت نکاتی سفارش کردند . از جمله ی آن نکات عبارت بودند از وجود خلوص در کارهایی که در راه خدا انجام میگیرد و حفظ اتحاد میان مسلمانان و جدا نشدن از اجتماع آنها .همچنین پیامبر اسلام در خطبه هایی دیگر مسلمانان را به امانتداری ،به عدم تفاوت گذاشتن میان نژادهای مختلف ،دوری از سنت هایی که مربوط به دوران جاهلیت بود و رعایت حقوق زنان سفارش نمودند .
یکی از مهمترین و ماندگارترین جملات حضرت آنجاست که میفرمایند من دو چیز گرانمایه برای شما از خود باقی میگذارم و تا وقتی که به آنها توسل جویید گمراهی برای شما نیست .اولین آنها کتاب خداست و دوم عترتم میباشد که این دو راه شماست به سوی روشنایی غدیر خم در مسیر بازگشت از مکه به مدینه پیامبر امت را در منطقه ای به نام غدیر خم گردآورد .
در آنجا پیامبر خطبه ای نسبتا طولانی را ایراد نمودند و در آنجا مسیر راه مسلمانان را برای آینده مشخص کردند .در خطبه ای در غدیر خم ایراد شد پیامبر امام علی(ع) را به عنوان جانشین خود معرفی نمودند . ایشان فرمودند که هر کس من مولای اویم علی نیز مولای اوست .به این ترتیب در غدیر خم یکی دیگر از اهدافی که پیامبر اسلام برای این حج در نظر گرفته بودند محقق شد.
کلام آخر
همانطور که صحبت شد آخرین حج پیامبر یکی از مهمترین و راهگشاترین وقایع تاریخ اسلام میباشد .به همین جهت تیم مقالات سایت فیش حج، بزرگترین و معتبرترین مرکز خریدوفروش فیش حج عمره و تمتع، بر این شد تا طی این نوشته به طور کامل برای شما خوانندگان عزیز به آنچه در این مورد رخ داده است بپردازد .امید است که توانسته باشیم رضایت شما عزیزان را جلب کرده نماییم. شما میتوانید از طریق شماره مندرج در پایین صفحه با ما تماس حاصل فرمائید.
حاج آقا مرادی ۰۹۱۲۴۰۳۱۱۶۷