حجّ در اسلام لفظی پرمعناست که صورت دیگر آن حِجّ میباشد. مسلمانان فرزندان خود را از کودکی با مفهوم حجّ آشنا مینمایند و در کتب درسی بر اهمیت آن از جنبه های گوناگون تاکید گذاشته میشود. اگر بخواهیم به معنای لغوی این واژه بپردازیم باید به فرهنگ لغت رجوع نماییم. با سایت فیش حج همراه ما باشید.

در لغتنامه ها دو معنی دلیل و برهان آوردن و قصد انجام کار مهم را مترادف این کلمه ذکر کرده اند. در اصطلاح دین مبین اسلام منظور از حجّ، رفتن به بیت الله الحرام به قصد مناسکی ویژه و عبادی میباشد. شاید شما هم به کتابهایی با عنوان مناسک حج برخورده باشید که اصولا پیش از عازم شدن به خانه خدا، مسلمانان آنها را مطالعه مینمایند.

کلمه مناسک که خود جمع مَنسَک است در معنی اسم مکان زمان عربی دلالت بر مکان یا زمان عبادت دارد. پس وقتی از مناسک حجّ سخن میگوییم اشاره به مجموعه اعمالی داریم که حج گزار در شهر مکه مکرمه به جا می آورد.

حج در اسلام

حجّ از منظر قرآن

آیات متعددی از کتاب آسمانی مسلمانان، قرآن کریم، به مقوله حجّ پرداخته و در خطاب به مومنان از تکلیف آن بر گردن افراد واجد شرایط سخن گفته است. یکی از مهم ترین شروط نیز استطاعت شخص مسلمان است. برخی به اشتباه تصور میکنند که حجّ از زمان ظهور دین اسلام و بعثت رسول اکرم در دسته فروع دین جای گرفته است.

این درحالیست که بنابر آیه بیست وهفت سوره مبارکه حجّ در قرآن کریم، حضرت ابراهیم، خلیل الله، مکلف به ابلاغ حکم حجّ به مردم گشت. بنا بر نصّ صریح قرآن ماههای برگزاری حجّ معین است که این مهری بود بر منسوخ شمردن رسوم جاهلی.

حجّ در اسلام از منظر احادیث

علاوه بر اشاره و تاکیدهای متعدد قرآن کریم، از میراث ائمه اطهار نیز برخورداریم که در کتب مهمی همچون وسائل الشّیعه و مستدرک الوسائل بصورت مستند جمع آوری شده اند. چیزی حدود نه هزاروصدوپنجاه حدیث در اعزاز و تکریم حجّ از امامان و بزرگان اسلام نقل شده که این خود متضمن اهمیت آن است.

روایات متعددی در دست است که حجّ را حتی از اعمالی چون روزه و جهاد و بطور کلی هر عبادتی جز نماز والاتر ذکر میکند.با ذکر نکات و اهمیت در خصوص مقوله حجّ به این سوال برمیخوریم که آیا آداب خاصی برای به جا آورندگان تعریف شده یا خیر.

آداب سفارش شده برای سفر حجّ

نکات مهم اخلاقی و پسندیده ای که در میان احادیث قابل استخراج است به شرح زیر است:

  • فرد مسلمان عازم به حجّ میبایست از انجام گناهان گذشته توبه کند و ابراز پشیمانی.
  • شخص توبه گر باید غلبه بر گناه با زهد و غلبه بر خشم با حلم و صبوری نماید.
  • علاوه بر دو نکته مهم اخلاقی بالا، شخص مُحرِم مکلف بر خوش رفتاری با کسانیست که همسفر اویند.
  • غلبه بر خسّت و گشاده دستی در پرداخت هزینه ها بویژه پرهیز از چانه زنی بوقت خرید بسیار سفارش گردیده است.
  • شخص حاجی علاوه بر اعمال نیکو میبایست گفتار نیکی داشته باشد و سخنان دور از ادب و بیهوده بر زبان نراند.
  • در این مقاله و مقالات پیشین به مقوله استطاعت که بخشی از آن مربوط به امور مالیست سخن گفتیم. حال اینجا باید بیفزاییم که شخص مستطیع که مکلف به ادای حج گردیده، به اطعام فرد مستحق سفارش شده است.
  • در کنار همه موارد بالا، شخص مسلمان که میخواهد مُحرم بگردد باید با خلوص نیت و پرهیز از ریا اعمالش را ادا نماید. این در احادیث به عنوان نکته کلیدی در خصوص مشمول پاداش حجّ و آمرزش الهی شدن ذکر شده است.

اعمال مستحبی توصیه شده در اسلام پس از پایان مناسک حجّ

ذیل این بخش به مستحباتی میپردازیم که از منظر دینی بر شخص زیارت کننده ی خانه خدا واجب نیست. لکن میتواند پس از ادای اعمال واجب آنها را انجام دهد و به جا آوردن آنها بهتر است و با تاکیدی موکد میگوییم واجب نیست.

مواردی از قبیل برگشت به شهر مکه از منا جهت طواف وداع. خواندن نماز در مسجد خیف بوقت حضور در منا (۶ رکعت).

حضور یافتن در وادی محصّب در سیزدهمین روز از ماه ذیحجّه.

ورود به کعبه با غسل و دعا خواندن در لحظه واردشدن و خواندن نماز در مکان های سفارش شده.

دعای مثور را خواندن، استلام ارکان کعبه

طواف به نیت خانواده و آشنایان، طواف خداحافظی یا وداع، بر چهار گوشه کعبه، دست کشیدن و طلب اجابت دعا نمودن

نوشیدن از آب چاه زمزم و مجدداً خواندن دعای پرفیض ماثور به وقت خروج.

سجده کردن به سوی قبله و دعا پیش از ترک خانه خدا.

بیرون آمدن از مسجد.

قصد و نیت برگشت به شهر مکّه جهت ادای حج مجدد در سالهای آتی.

شما میتوانید برای خرید فیش حج با ما، تماس حاصل نمایید. فیش حج بزرگترین سایت خرید و فروش فیش های حج عمره و تمتع میباشد که آماده خدمت رسانی به شما هموطنان عزیز در سراسر کشور است.

۰۹۱۲۴۰۳۱۱۶۷