به طور حتم شما هم این کلمه و اوصافش را از زبان افرادی که عازم سرزمین وحی بوده اند بسیار شنیدید .منا سرزمینی است که در دوران حج واجب اهمیت بسیاری دارد .اعمال زیادی وجود دارد که حاجیان در این سرزمین باید بجا بیاورند .از این رو و در ادامه ی روندی که تیم تولید محتوای سایت فیش حج در پیش گرفته است در این مطلب به جزئیات این سرزمین خواهیم پرداخت.

موقعیت مکانی سرزمین منا

این سرزمین در فاصله ای به حدود پنج به واحد کیلومتر از شهر مکه واقع شده است .موقعیت آن نسبت به خود مکه ی معظمه در منطقه ی شرقی آن قرار دارد .در نزدیکی این مکان جمره ی عقبه وجود دارد .

این مکان جایی است که مسلمان های اهل مدینه برای اولین بار با پیامبر دوستی ها و مهربانی ها بیعت نمودند .نامی که بر این بیعت نهاده شد عقبه بود .منطقه ای به نام وادی محسر در فاصله ای دورتر از این مکان واقع شده است .

محسر به واقع نام رودی میباشد که از کوهی با نام ثبیر منشا میگیرد .این رود به مانند مرزی بین منا و منطقه ی مزدلفه طی مسیر مینماید.

فسلفه ی اسم گذاری منا

علت های بسیاری برای نامگذاری این سرزمین روایت شده است .روایتی از امام هشتم شیعیان،امام رضا(ع) وجود دارد که میگوید این نامگذاری به ارتباط میان جبرئیل و حضرت ابراهیم برمیگردد.

آنجا که جبرئیل به حضرت میگوید هرآنچه را که میخواهی خدا تو را دهد آرزو کن .در زبان عربی گویا جبرئیل از واژه ی تَمَنَّ استفاده میکند .پس از آن، حضرت از خدا قوچی را آرزو میکند تا بجای پسرش اسماعیل قربانی شود .خداوند خواسته ی او را اجابت میکند و به این دلیل آن سرزمین منا نامیده میشود.

بخش های مختلف منا

یکی از قسمت های مهم این سرزمین مربوط به جایی میشود که یکی از مهترین اعمال حج در آنجا صورت میگیرد .این عمل رمی جمرات نام دارد .در مکانی به نام جمرات سه گانه در این سرزمین هرساله مسلمانان رمی جمرات را انجام میدهند .

ستون هایی در این مکان واقع شده است که حجاج هفت سنگ را روانه ی هرکدام از آنها میکنند .محل هایی نیز برای قربانی کردن گوسفندان در این سرزمین وجود دارد .مکان این امر در طول تاریخ دچار تغییراتی شده است .

این محل هایی که در آنها قربانی صورت میگیرد قبلا در محل ورود به مِنی قرار داشت .بعدها این محل های انجام عمل قربانی به مکان دیگری منتقل شد .مکانی در پانصد متری مِنی که نام آن معیصم میباشد .

در آنجا تجهیزات لازم برای قربانی کردن گوسفندها فراهم شده است .نکته ای که در این بین وجود دارد این است که این امر تماما به معیصم انتقال نیافته است و همچنان بخشی از این کار در محل قبلی انجام میگیرد.

اعمال سرزمین منا

اعمالی که در سرزمین منا انجام می‌شود، بخشی از مناسک حج تمتع است. این اعمال شامل موارد زیر است:

  1. رمی جمرات: پرتاب سنگریزه‌ها به سه ستون (جمره عقبه، جمره وسطی و جمره اولی) که نماد شیطان هستند.
  2. قربانی کردن: ذبح یک حیوان (گوسفند، گاو یا شتر) به عنوان قربانی.
  3. تقصیر یا حلق: کوتاه کردن یا تراشیدن موهای سر.
  4. اقامت در منا: ماندن در منا در شب‌های یازدهم و دوازدهم ذی‌الحجه.

واجبات و مستحبات

زمانی که در دهمین روز از ذی الحجه خورشید طلوع مینماید حجاج از سوی مشعرالحرام به سمت منا روانه میشوند .در ابتدا زائران عمل رمی جمره ی عقبه را انجام میدهند.پس از این کار نوبت به انجام دو عمل میرسد .اولین آنها حلق نامیده میشود که به معنای تراشیدن موی سر میباشد.

دومین آنها تقصیر نام دارد که معنی آن کوتاهی ناخن یا موی ناحیه ی سر است .این دو کار از واجبات حج برشمرده میشوند و نوعی عبادت هستند .

نکته ای که در این میان وجود دارد این است که چون این اعمال جزو عبادات است باید به نیت قربت انجام گیرد.پس  از انجام این دو کار زمان قربانی کردن فرامیرسد . در اعمال حج واجب است که حاجیان دوازدهمین و سیزدهمین شب را تا اواسط شب در این سرزمین باشند و به هنگام روز عمل رمی جمرات را بجای بیاورند .

حال اینکه اگر حجاج تمایل داشته باشند این شب ها را در خود مکه بگذرانند مانعی ندارد به شرط آنکه سراسر شبشان تا طلوع خورشید به عبادت سپری شود .یکی از مسائلی که در رابطه با اسکان حجاج وجود دارد این است که آیا اجازه ی ساخت و ساز در این سرزمین وجود دارد یا خیر؟در این مورد نظرهای متفاوتی وجود دارد .

در دوره ای ساختمان هایی در این مکان ساخته شد  و پس از مدتی تخریب این ساختمان ها صورت گرفت .همینک چادر هایی دائمی در آنجا وجود دارد که محل اسکان حجاج میباشد.چادر هایی که به هموطنان عزیزمان که عازم سرزمین وحی میشوند اختصاص داده شده است در ابتدای ورودی منا وجود دارد .

اختصاص این چادر ها به هموطنان مزایا و معایبی دارد .از مزیت های آن میتوان به سطح بهتر بهداشت آن منطقه از چادرها اشاره نمود .عیب اصلی منطقه ی اختصاص داده شده فاصله ی زیاد این چادرها تا جمرات میباشد.

تاریخچه ی منا

این سرزمین قبل از بعثت پیامبر و ظهور جهانگیر دین مبین اسلام نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده است .برای مثال این محل زمانی مکانی مهم برای تجارت و انجام مراودات اقتصادی بود .پس از ظهور اسلام نیز وقایع مهمی در آن رخ داد .

برای  مثال عهد هایی به نام عقبه در این مکان جاری گردید .زمانی که پیامبر مکرم اسلام عزم فتح مکه را نمودند  پیروانشان در این سرزمین استقرار یافتند .روایت شده است که پیامبر اسلام بعد از فتح مکه در مسجدی در منا سخنرانی کردند . از دیگر وقایع مهم تاریخی که در این مکان صورت گرفته است میتوان به قرائت آیه های ابتدایی سوره ی توبه توسط حضرت علی(ع) که در میان مشرکین صورت گرفت اشاره نمود.

فاصله مکه تا منا

مِنا سرزمینی بین مشعر الحرام و مکه است که حاجیان از صبح عید قربان تا دو روز بعد بخشی از اعمال حج را در آن انجام می‌دهند. این اعمال عبارتند از: رمی جمرات، قربانی، حلق یا تقصیر، بیتوته در منا. این سرزمین جزئی از حرم مکه است. فاصله مکه تا منا حدود ۴ کیلومتر است. این مسیر را می‌توان از طریق تونل منا طی کرد.

کلام آخر

ما در سایت فیش حج به عنوان بزرگترین سایت فعالیت کننده و مرکز خریدوفروش فیش حج عمره و تمتع در سراسر کشور، وظیفه ی خود میدانیم که اطلاعات لازم در رابطه با این امر مقدس الهی را در اختیار شما قرار دهیم.در این مطلب تلاش ما بر این بود که اطلاعاتی مفید را در رابطه با سرزمینی به نام منا برای شما عزیزان بیان کنیم .امیدواریم که توانسته باشیم در راستای هدفمان که کسب رضایت شماست موفق عمل نماییم.

شما میتوانید از طریق شماره مندرج در زیر، به صورت مستقیم با حاج آقا مرادی موسس سایت فیش حج، ارتباط بگیرید. دیگر راهای ارتباطی در بخش تماس با ما مشخص گردیده است.

حاج آقا مرادی  ۰۹۱۲۴۰۳۱۱۶۷