مسلمانان در سفر حج چه کارهایی انجام می دهند و دلیل آنها چیست؟
این یک حکم دینی است برای هر مسلمان دارای توانایی جسمی که توانایی پرداخت مخارج سفر به مکه در عربستان سعودی به عنوان مقدس ترین محل برای مسلمانان را داشته باشد، که یکبار در طول عمر خود به آنجا سفر کند. این زیارت سالانه تحت عنوان سفر حج شناخته می شود و یکی از پنج ستون مطرح شده در کتاب آسمانی مسلمانان، قرآن، است: “اگر مسلمانان را به حج فراخوانید آنها با پاهای برهنه و یا سوار بر شترهای لاغر از راه های دور و کوهستانهای بلند به سمت آن خواهند آمد.”
امسال در سال ۱۴۳۸ مطابق تقویم اسلامی من اولین سفر حج خود را انجام خواهم داد و به ۲ میلیون مسلمانی که از اقصی نقاط جهان به آنجا رفته اند خواهم پیوست اگرچه نویسنده معروف ابو منیر اسماعیل دیویدز به طنز آن را به ۱۰ میلیون نفر تشبیه کرده است. در طول حج، ما نباید دشنام داده و مو وناخن خود را کوتاه کنیم و همچنین آمیزش جنسی و صدمه زدن به گیاهان نیز ممنوع می باشد. من سفر خود را برای نیویورک تایمز و شبکه های اجتماعی ضبط خواهم کرد. به منظور درک بهتر در اینجا برخی از کلمات کلیدی، اسامی و مکان هایی را که جزئی از آداب و رسوم مسلمانان در مدت ۶ روزه حج می باشد که از شنبه آغاز می شود را توضیح خواهم داد.
پیامبران و اجداد
حضرت ابراهیم، پیامبری که به فرمان خدا، همسر خود هاجر و پسرش اسماعیل را در صحرای عربستان رها کرد که اسامی آنها در کتاب اسمانی یهودیان و مسیحیان با عناوین Abraham, Hagar, Ishmael آمده است. یکی از اولین داستان های مربوط به صدر اسلام با نام حضرت ابراهیم آغاز می شود. برای مسلمانان همانند یهودیان او به عنوان نماد وطن پرستی و وفاداری شناخته می شود. هاجر همسر دوم حضرت ابراهیم بود. پس از آنکه او و اسماعیل در صحرای عربستان رها شدند، هاجر هفت بار بین دو تپه با نام های صفا و مروه در جستجوی آب برای فرزند تشنه خود دوید. از اسماعیل نقل شده است که او پای خود را به زمین ماسه ای می کوبید که باعث خروج آب از درون آن شود و این عمل باعث ایجاد چشمه زمزم شد که ما در حین انجام مناسک حج از آن آب می¬نوشیم.
اسماعیل به عنوان یکی از اجداد اعراب شناخته می شود و هنگامی که پدرش حضرت ابراهیم به صحرای عربستان برگشت به او پیوست و با او متحد شد. از او نقل شده است که همراه پدرش به ساخت مکانی مذهبی با نام کعبه یا مکعب پرداخت که از این طریق خدای یکتا را ستایش کند. به منظور آزمایش وفاداری حضرت ابراهیم، خداوند به او فرمان داد که اسماعیل را قربانی کند. سه بار شیطان تلاش کرد تا او را وسوسه کند که از فرمان خداوند سرپیچی کند و هر بار حضرت ابراهیم هفت سنگ به سمت شیطان پرتاب کرد تا او را از خود براند که ما نیز در طی حج حرکت مشابه پرتاب سنگ را تکرار می کنیم. مکان های زیارتی حج بر طبق داستانهای قرآنی، خداوند گوسفندی را بر حضرت ابراهیم نازل کرد که به جای اسماعیل، آن را قربانی کند. حضرت محمد، پیامبر اسلام، سفر حج را به همراه پیروانش در سال ۶۳۲ پس از هجرت انجام داد. زائران مسلمان، اعمالی را که حضرت محمد در طول سفر خود انجام داد تقلید می کنند که تحت عنوان “زیارت وداع” شناخته می شود.
اماکن مقدس
کعبه که همچنین تحت عنوان بیت الله یا خانه خدا شناخته میشود در مسجد بزرگ مکه واقع شده است. در ساخت این بنا از سنگ حجر الاسود یا سنگ سیاه استفاده شده است که مسلمانان بر این باورند این سنگ از بهشت نازل شده است و سفید تر از شیر بوده است اما با گناهان بشر به رنگ سیاه درآمده است. در شروع حج، زائران با پوشیدن لباس سفید هفت بار دور کعبه را طواف می کنند و در تلاش هستند که این سنگ سیاه را ببوسند. این کار یکی از مناسک نمادین حج می باشد و تحت عنوان طواف شناخته می شود.
صفا و مروه، دو تپه ای که هاجر در جستجوی آب بین آنها می دوید هم اکنون بخشی از مسجد بزرگ مکه می باشند. در روز اول حج، زائران به احترام هاجر هفت بار بین این دو تپه راه می روند که در شرایط بسیار آسان تری نسبت به هاجر می باشد چرا که کف سنگ فرش شده گرانیتی بین صفا و مروه مجهز به کولر می باشد. زائران همچنین از شیرهای آب نصب شده در مسجد می توانند از چشمه زمزم آب بنوشند و در چادر های بزرگ نصب شده در سه مایلی شرق مکه در مینا، محلی که حضرت ابراهیم قصد قربانی کردن فرزندش اسماعیل را داشت، نصب شده اند می خوابند.
کوه عرفات، در جنوب شرقی مینا، مکانی است که حضرت محمد آخرین خطبه خود را در اولین سفر حج مسلمانان ایراد کردند. به یادبود این واقعه، مسلمانان روز نهم ماه ذیحجه را روز عرفه نامگذاری کرده اند، دیدن کردن از این کوه یکی از ضرورت های حج می باشد. تمامی ۲ میلیون زائر از کوه عرفات در روز دوم حج، پیش از عزیمت به مجدلیه در مسیر مینا و خواب و عبادت در آنجا، دیدن می کنند. تمام مساحت درون و اطراف شهر مکه که شامل اماکن مقدس حج می باشد را تحت عنوان میقات می شناسند. مسلمانانی که وارد میقات می شوند باید پیش از ورود نیت کنند و هدف خود از این زیارت را مشخص کنند. پروازهایی که مسلمانان را برای زیارت حج به عربستان می آورند به هنگان نزدیک شدن به میقات از مسافران می خواهند که نیت خود را مشخص کنند و مردان با صدای بلند می گویند: “من اینجا هستم، پروردگارا، من اینجا هستم” و زنان نیز این جمله را اما با صدایی آرام تر تکرار می کنند.
آداب و رسوم
جمارات یادبود محلی است که حضرت ابراهیم از وسوسه های شیطان رهایی یافت. در روز سوم حج زائران به سمت سه ستونی که در کنار پل جمارات هستند سنگ می اندازند که به عنوان نمادی از وسوسه های شیطان بر سر راه حضرت ابراهیم برای سفر به مینا برای قربانی کردن اسماعیل است. عمل سنگ زدن به صورت روزانه به مدت سه روز قبل از بازگشت زائران به مکه برای طواف کعبه برای آخرین بار، ادامه می یابد.
جمارات نقطه اتصال سیل جمعیت از جهات مختلف است و در سال گذشته صدها و شاید هزاران زائر در این محل به دلیل ازدحام بیش از حد جان خود را از دست دادند. هادی نام یک کشتارگاه گوسفند، گاو، گوساله یا شتر است که به منظور شبیه سازی قربانی شدن گوسفند توسط حضرت ابراهیم بنا شده است. مسلمانان از قربانی کردن حیوانات طی مراسم حج منع شده اند اما بعد از روز عرفه این کار یکی از وظایف آنها محسوب می شوند و باید حیوانی را قربانی کنند. برخی زائران نیز از کشتارگاهی که در نزدیکی شهر مکه واقع شده است می خواهند تا این کار را برایشان انجام بدهد. احرام نام پوششی است که زائران مرد طی مراسم حج بر تن می کنند که از دو تکه پارچه سفید تشکیل شده است و زنان یک پوشش معمول برای پوشاندن بدن و موهای خود دارند. زمانی که مناسک حج به پایان رسید، مردان باید موهای سر خود را تراشیده و زنان تکه ای از گیسوی خود را بچینند.
.برای خرید فیش حج روی کلمه کلیک کنید